Бутикова изложба на приказни герои от класически и съвременни приказки, изработени от хартия с техниката папие маше, ще бъде показана в София през април. Част от миниатюрите в първата самостоятелна изложба на Велиана Симеонова са собственост на частни колекционери от България, Франция и Мароко, а други са участвали в изложения в столицата. Официалното откриване на „Приказни герои от близо и далеч“ е на 17 април от 19:00 часа в галерия „Лампион“, а изложбата може да бъде видяна до 29 април.

Малкият принц, Неродена мома и Ян Бибиян, Алиса и Шапкаря от Страната на чудесата са малка част от любимите литературни герои на редица поколения, които оживяват в изложбата. Изработката на всяка от миниатюрите отнема на Велиана между седмица и месец, като появата на бял свят на всяка от тях има собствена, нестандартна история. Сам по себе си и материалът – хартия – е същинско предизвикателство, защото не се поддава лесно на моделиране, своенравен е и се променя с времето.

„В изложбата съм включила приказни герои, които са не само от популярни приказки, но които са и герои от ежедневието. Ежедневието ни също е пълно с немалко приказни герои, ако имаме достатъчно отворени сетива, за да ги видим“, споделя Симеонова пред БНР.

Някои от приказните герои на Велиана вече са показвани по време на Paper Art Festival и Хендмейд Фест в столицата.  Изложбата може да бъде видяна в галерия „Лампион“ в Дом на културата „Средец“ (бившия дом „Лиляна Димитрова“ на ул. „Кракра“ 2А). Входът е свободен.

error: