Анимационната екранизация на романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“ ще има своята световна премиера през септември по време на Международния филмов фестивал в Торонто. Филмът е дело на режисьора Теодор Ушев и е с продължителност 27 минути.

Той има английска и френска верския, като английската версия е озвучена от актьора Доналд Съдърланд и сина му Росиф.

Според анотацията на филма в сайта на фестивала аниматорът Теодор Ушев достига „ново ниво на артистичност с тази сага за мечтите на детето и нещата, за които съжалява възрастния, която е и първият напълно анимиран филм, който използва енкаустика (восъчна живопис)“.

Романът „Физика на тъгата“ на Георги Господинов беше публикуван през 2011 г. Преведен е на повече от 10 езика и получи номинации за пет европейски награди. През 2016 г. беше отличен с швейцарската литературна награда „Ян Михалски“.

https://www.youtube.com/watch?v=f_4gL1oDeuE

Предишната работа на Теодор Ушев по текст на Георги Господинов беше „Сляпата Вайша“ – анимация по разказ на писателя, която донесе на българския аниматор номинация за „Оскар“.

Международният филмов фестивал в Торонто е едно от най-големите кино събития в света и се счита за една от най-важните платформи за премиера на нови филми. Той ще се проведе между 5 и 15 септември 2019 г.

error: