Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов с тържества в цялата страна. Народният театър „Иван Вазов“ откри изложба и организира шествия по столичните улици, а тази вечер ще бъде връчена за първи път награда на името на писателя.

Изложба с писма, снимки и документи беше открита в градската градина пред Народния театър, а след това шествие, водено от столичния кмет Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин, председателя на БАН Юлиян Ревалски и заместник-министъра на културата Анелия Гечева се отправи към къщата на Вазов на столичната улица „Раковска“.

В Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ беше открита изложбата „Българийо, аз всичко тебе дадох“. Голяма част от документите, включени в нея, се показват за първи път.

Столичната библиотека отбелязва 170 години от рождението на Иван Вазов с откриването на документалната изложба „Из бележника на поета”. „Вазов е нашият бряг и нашата безкрайност“ – с тези емблематични думи Здравка Евтимова се обърна към присъстващите на площад „Славейков“ при откриването на документалната изложба. „Какво е Вазов за нaс, когато сме в трудна ситуация, когато няма брод – Вазов е редом с нас“, сподели голямата писателка.

В Пловдив годишнината също ще бъде отбелязана с шествие. То е организирано от Народна библиотека „Иван Вазов“, съвместно с Общината. Вазов живее в Пловдив от 1880 до 1886 година и пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и др.

error: