Очертава се ново силно издание на международния филмов фестивал София филм фест, на който ще бъдат представи 20 български филма. Официалното откриване на 24-ото издание ще е на 12 март, а церемонията по награждаването ще се състои на 20 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март.

Над 150 игрални и документални филми и 20 късометражни заглавия ще бъдат показани на фестивала. “Ще бъдат представени 20 български филма, невероятно. Не съм си и представял, че може да се случи това. Някои ще имат световна премиера – това е филмът, с който откриваме – “Петя на моята Петя”. Своята премиера ще имат и 3 български дебюта“, коментира директорът на фестивала Стефан Китанов.

Дъщерята на големият Чарли Чаплин – Джералдин, ще бъде специален гост на 24-то издание на “София Филм Фест”. Tя пристига за премиерата на филма “Босият император”, който е копродукция между Белгия, Холандия, Хърватия и България.

Носителят на многобройни награди “Бащата” ще е част от Балканския конкурс. През 2019 филмът спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – “Кристален глобус” за най-добър филм в Карлови Вари. Освен това той триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със “Златна роза” за най-добър филм, с наградата за сценарий – за оригинална драматургия и ярки персонажи, с наградата за мъжка роля, присъдена на Иван Бърнев и Иван Славов – за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие. “Бащата” също така спечели голямата награда на фестивала в Тирана, наградата за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и наградата за най-добър филм, наградата на младежкото жури и на критиката на филмовия фестивал в Арас, Франция.

В конкурсната програма на фестивала пък е новият филм на Светла Цоцоркова “Сестра”. Неговата световната премиера бе на фестивала в Сан Себастиан, в програмата “Нови режисьори”. Там филмът бе отличен със специален диплом. Веднага след наградата “Сестра” бе купен за разпространение в Китай и Франция.

Сред другите изненади за публиката тази година е третият епизод на филма “Мера според мера“ в съвсем нов вид, с напълно реставрирана картина. Филмът на режисьора Георги Дюлгеров, който е и сценарист на лентата заедно с Руси Чанев, е създаден през 1981 г. Продуцент на реставрацията на филма е Добромир Чочов.

Рекорд в досегашната история на фестивала ще е представянето на 8 премиерни български игрални филма. За първи път в София ще бъдат показани “Сестра”, “Бащата” и “Пътуващо кино” на Илия Костов. Пет филма ще имат своята първа среща със зрителите – откриващият “Петя на моята Петя” на Александър Косев, “Не влизайте в пререкание с персонала на банята” на Иван Черкелов, “Пепел върху слънцето” на Богомил Калинов, “Дани. Легенда. Бог” на Явор Петков и още един игрален филм, който ще бъде обявен на по-късен етап.

Програмата по традиция включва 12 филма. Ето и част от потвърдените конкурсни филми:
– “18% сиво” (18% Grey) – България-Германия-Белгия, режисьор Виктор Чучков-син
– “Как да продадеш война” (How To Sell a War) – Великобритания, режисьор Рудолф Херцог
– “Обикновен човек” (A Simple Man) – Гърция, режисьор Тасос Гераканис
– “Риба, плуваща по гръб” (A Fish Swimming upside down) – Германия-Китай, режисьор Елица Петкова
– “Родина“ (Motherland) – Литва-Латвия-Германия-Гърция, режисьор Томас Венгис
– “Сестра” (Sister) – България, режисьор Светла Цоцоркова

ОЩЕ ЗА ФЕСТИВАЛА