Над 300 участници от 36 страни ще се включат в Осмото международно триенале на графиката, организирано традиционно от Съюза на българските художници (СБХ). Официалното откриване беше на 25 ноември, а основната част от изложбата ще бъде подредена в реконструираната зала на първия етаж в галерията на „Шипка“ 6.

Организаторите твърдят, че толкова мащабна колекция от майсторите в тази изобразителна техника досега не е идвала в България. На 25 ноември ще е официалното откриване, като основна част от изложбата ще бъде подредена в реконструираната зала на първия етаж в галерията на „Шипка“ 6 и тя ще бъде първата в обновеното пространство.

Още две локации ще имат творбите на българските и чуждестранните художници. Програмата на международното триенале на графиката започва от галерия „Сан Стефано“, където в двата салона ще бъдат представени кураторските изложби на Педро Галилея (съвременна испанска графика), на Ратеб Шабан (графика от Близкия изток, включваща освен авторски произведения и избрани творби на негови възпитаници), както и самостоятелната изложба на проф. Едвин Драгичевич.

Програмата завършва в галерия „Кооп“, където на 19 декември ще бъде представена сбирка от творби на Камен Старчев, носителя на Голямата награда от предходното Седмо международно триенале на графиката, но практически последователно отделните представяния ще могат да бъдат разглеждани до 31 януари.

Извън официалната програма на 26 ноември предстои да бъде открита изложба в галерия „Средец“, в която ще са изложени класическите графики на млади автори, работещи в сферата на традиционните печатни техники.

Международно триенале на графиката е форум за графично изкуство, който се провежда от 1995 година и отразява развитието на художествената графика в България и по света. Осмото издание обхваща серия от изложби и събития, ориентирани едновременно към специализираната и към широката публика и предлагащи богата и разнообразна програма.

Триеналето е утвърдено като един от най-авторитетните международни форуми в страната, който надхвърля традиционната идея за класическа печатна графика и дава възможност на художниците да представят свои дигитални графики и графични инсталации.

error: