Два от всеки пет растителни вида в света са в риск да изчезнат в резултат на унищожаването на природата според международен доклад. Растенията и гъбите са в основата на живота на Земята, но сега учените са в надпревара с времето да намерят и идентифицират видове, преди да бъдат загубени.

Тези неизвестни видове, както и много познати, са неизползвана „съкровищница“ от храни, лекарства и биогорива, които могат да се справят с много от най-големите предизвикателства на човечеството, смятат учените.

Докладът разкрива, че само малка част от съществуващите растителни видове се използват като храни и биогорива.

Повече от 7000 ядливи растения притежават потенциал за бъдещи култури, но само шепа от тях се използват за изхранване на нарастващо световно население. Това прави доставките на храни уязвими на промените в климата и новите заболявания, особено като се очаква населението на света да нарасне до 10 милиарда до 2050 г. Половината хора в света зависят от ориз, царевица и пшеница, а само 15 растения осигуряват 90% от всички калории.

Съществуват около 2500 растения, които биха могли да осигурят енергия за милиони по целия свят, докато само шест култури – царевица, захарна тръстика, соя, палмово масло, рапица и пшеница – генерират по-голямата част от биогоривата.

Изследването установи, че 723 растения, използвани за медицина, са изложени на риск от изчезване. 1942 растения и 1886 гъби са посочени като нови за науката през 2019 г., включително видове, които могат да бъдат ценни като храни, напитки, лекарства или фибри.

error: