Четвъртото издание на фестивала CineLibri, който съчетава литературата и киното, ще се проведе от 10 до 24 октомври. Той ще представи 46 екразнизации по книги. Освен в София прожекции ще има и в Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна и Враца. Началото на фестивала даде филмът „На плажа Чезъл“ по романа ан Йън Макюън, който е специален гост на фестивала.

Конкурсната програма на CineLibri включва 9 филма, сред които е и „8 минути и 19 секунди“, който се състои от шест късометражни новели, вдъхновени от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов. Това е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за наградата за най-добра екранизация.

За първи път тази година програмата на CineLibri предвижда 11 български филмa. Част от тях са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от продукциите стават повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г.

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

error: