Столицата на Куба Хавана празнува 500 години от създаването си. Градът не бяга от своята история, като продължава да бъде като пощенска картичка от миналото с колониалната си архитектура и ретро коли.

Официално градът е основан на 16 ноември 1519 г., въпреки че селище на това място на северното крайбрежие на острова е имало от няколко години по-рано. Хавана е третата столица на Куба след Баракоа (1511) и Сантяго де Куба (1515). Той е седмият град, създаден на острова от испанските завоеватели.

Големите тържества по случай празника на града ще се състоят в рамките на 12 дни през ноември. Поводът ще бъде отбелязан и с редица проекти за въстановяване на сгради и райони, концентрирани в старата част на града, както и някои модернизации, като нова система за колоездачите.

Град на контрасти, Хавана е преживял победи, загуби и революции. Първите му жители са черни роби, пирати, испанци, французи, британци и китайци.

Една от най-големите атракции е фактът, че Хавана се слави като градът на Ърнест Хемингуей. Американският писател живее там повече три десетилетия и пише някои от придобилите световна слава романи именно в столицата на Куба. Сред тях е и „Страрецът и морето“.

Фидел Кастро е бил един от най-големите почитатели на Хемингуей, като двамата дори са ходили на риба заедно. След края на революцията през 1959 г. Кастро позволява в страната да останат две неща с американски произход – спомените за писателя и големите американски коли. Както пурите и рома, те се превръщат в едни от символите на Куба.

error: