Списание „Жената днес“ навърши 75 години и новият брой е посветен на годишната. С Рут Колева на корицата и с помощта на Мария Игнатова, Ваня Цветкова, Милица Гладнишка, Александра Жекова, Лиляна Боянова и Саша Безуханова изданието прави опит за портрет на жената днес и нейните характеристики.

“Жената днес” е най-старото българско списание, излизало без прекъсване от октомври 1945 г. до ден днешен. То, наред с вестник с вестник “Труд”, е и най-дълголетната печатна медия в България.

Списанието набира скорост през 50-те години. Родено година след идването на власт на Отечествения фронт, изданието е трябвало да се казва „Отечественофрон-товка“, но в последния момент го прекръстват на „Жената днес“. Издава го Българският народен женски съюз (по-късно Комитет на българските жени) с идеята да възпитава читателките в идеите на социализма. Големият художник Борис Ангелушев рисува умилителна корица на първия брой – работничка и селянка, поели смело към светлото бъдеще.

Първата главна редакторка се казва Дарина Бояджиева. А най-дългогодишният главен редактор през първите две десетилетия след основаването е Рада Тодорова.

В своя пик през 60-те, 70-те и 80-те години “Жената днес” се печата в смайващия за днешната ни действителност 500 000 тираж на български и още 150 000 на руски.

error: