„Малък бисер на фокусираното кино, „Áга“ разказва една миниатюрна история толкова красиво, че изцяло ни обхваща“, отбелязва в ревюто си за филма на българския режисьор Милко Лазаров филмовият критик на „Лос Анджелис таймс“ Кенет Тюран, цитиран от „Дневник“.

Той обяснява как филмът, който наскоро бе обявен за българския претендент за наградите за чуждоезичен „Оскар“ догодина, съдържа всички елементи на класически етнографски документален филм, чието действие се развива в далечната северносибирска руска Република Саха. „Въпреки че героите говорят местния якутски език, филмът се оказва внимателно изградена притча, която ни вкарва в един измислен живот, сякаш той е истински“, пише Тюран.

„Истински са изумителните гледки на зимата в тази плашещо мразовита част на света, замръзналата необятност, която е завладяваща и поетична в своята почти пълна празнота“, продължава ревюто, в което авторът разказва повече за сюжета и видимото от името на главния герой Нанук вдъхновение в сценария на Лазаров и Симеон Венциславов, почерпано от знаковия етнографски документален филм от 1922 г. „Нанук от севера“ на Робърт Флаерти.

„Независимо какви са корените му, незабравимото нещо в „Áга“ е начинът, по който неговите красиво заснети и безупречно композирани изображения ни държат – както епичните снимки на открито, така и топлите интимни моменти на закрито. Тихо и ненатрапчиво, това е филм, който знае как да направи впечатление и го прави“, завършва критикът, който е и директор на наградите за литература на изданието, както и филмов наблюдател за Националното обществено радио в САЩ.

„Áга“ е копродукция между България, Германия и Франция и е втори игрален филм на Милко Лазаров след първия „Отчуждение“ от 2013 г., който бе селектиран във Венеция.

Разпространението му в САЩ започна с представяне в Ню Йорк на 4 септември и е поето от Big World Pictures, а пълният списък с прожекции в страната е публикуван тук.

Миналата година филмът покори и публиката на „Берлинале“, с което стана първият български филм от 29 години насам, получил възможността да закрие големия кинофорум.

След това лентата спечели близо 40 отличия от различни международни фестивали, сред които за най-добър филм в Кайро, на „Златна роза“ във Варна, в Любляна и в Сараево. Той имаше разпространение още в Австралия, Нова Зеландия, Китай, Полша, Швейцария, Франция и Германия.

error: