Нобеловата награда за литература бе присъдена на американската поетеса Луиз Глюк, „за нейния безпогрешно поетичен език, който със сурова красота превръща индивидуалното съществуване в универсално“. Глик е 16-ата жена, която печели Нобела за литература, и първата американка, откакто Тони Морисън взе отличието през 1993 г.

Луиз Глюк е родена през 1943 г. в Ню Йорк в семейството на еврейски емигранти от Австро-Унгария. Учи в Колумбийския университет, но го напуска, преди да получи диплома. По-късно преподава английски в колеж в Масачузетс, става преподавател в Йейл, в Бостън и Айова. Днес живее в Кеймбридж, Масачузетс.

Глюк е член на Американската академия за изкуства и литература, канцлер е на Академията на американските поети. Носител е на няколко големи литературни награди, сред които титлата „поет лауреат на САЩ”. Носителка е и на „Пулицър“ и на Националната награда за книга на САЩ, на Националния хуманитарен медал.

У нас Глюк е непозната, нейни стихове са излизали в различни онлайн издания в превод на Людмила Калоянова и на Пейчо Кънев.

Поезията ѝ често е описвана като автобиографична, работите й са известни с емоционалната си наситеност, основават се на митология, история, връзката с природата. В поезията си Глюк открито говори за проблеми като тъгата и самотата.

error: