Прочистване в Амстердам е целта на градоначалните на града. Те обявиха обяви план за забрана на достъпа на бензинови и дизелови автомобили до центъра на града до 2030 година, като причината за това е замърсяването на въздуха.

От 2020 година стартира първият етап, в който ще бъде забранен достъпът на дизели, по-стари от 15 години, във вътрешната част на Амстердам. След 2022 в рамките на ограниченията ще попаднат замърсяващите автобуси и лекотоварни бусове, а до 2025 забраната ще обхване моторните лодки в каналите и мотопедите. А до 2030 година целият трафик в градската част на града трябва да отделя нулеви вредни емисии.

Заедно с това градът планира да окуражава все повече навлизането на електромобилите и да осигури лесен достъп до станции за зареждане на всеки един собственик на такъв автомобил.

Кметицата на Амстердам Фемке Халсема има планове за други промени в столицата на Холандия. Тя обмисля да затвори известния квартал с червените фенери, като идеята е след преустройство той вече да не е район на проституция.

„Мисля, че много от жените, които работят там, се чувстват унизени, обект са на насмешки и това са част от причините да мислим за промени“, казва тя.

Плановете за промяна включват четири основни сценария: прекратяване на показването през прозорците, закриване на публичните домове в центъра на града и преместването им другаде, намаляване на броя на бордеите в центъра и завишаване на лицензите на работничките, които се излагат на показ по прозорците.

error: