„Щастлива, както винаги, и възобновена с много емоции се чувствам в България. С това, което винаги ме е вълнувало, когато стъпя на родна територия“. Това сподели в предаването „Хоризонт за вас“ Анна Томова-Синтова. Оперната прима е в България, за да подготви участниците в новата премиера на Националната опера – „Дон Жуан“ от Моцарт.

„Моцарт не е много наблегнат в България. И се чувствам длъжна като свързана със Залцбург, родния град на Моцарт, за точно това произведение – „Дон Жуан“, една от най-любимите ми опери“, разказа тя пред БНР и сподели впечатленията си за младите хора, участващи в „Дон Жуан“:

„Това е една идея на ръководството на театъра, в лицето на проф. Карталов, младите хора да бъдат привлечени в нови постановки и това да бъде едно начало на вид оперна студия, която да подпомага тяхното развитие, и първи стъпки на сцена. Дейността ми тук е както с тях, така и с рутинираните певци от състава на Софийска опера, които не са изпълнявали досега Моцарт и за мен това е една прекрасна задача, да мога да ги въведа в тази сфера, която е нещо ново в тяхното развитие.

В България има ново поколение, убедена съм в това, което ще подхване истинската сила на страната ни да излезе навън. Една от най-големите храни за българския дух е нашият фолклор, единствен на света. Вярвам в бъдещето на България“.

Премиерните спектакли на „Дон Жуан“ са на 18, 19, 20 и 21 април, а на 7 април от 19.00 часа ще бъде открита юбилейната изложба „55 години живот на сцената“ и ще има среща на живо с Анна Томова-Синтова на сцената на Софийската опера.

error: