В Деня на София Регионалният исторически музей откри постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“. В античния културнокомуникационен комплекс „Сердика“ са показани останки от улици, раннохристиянски базилики, терми и сгради с жилищни и производствено-търговски функции. Това вече може да бъде видяно от жителите и гостите на София в пространството под булевард „Мария Луиза“.

Комплексът представя инсули (жилищни квартали) по протежението на главните улици на римския град, където са къщите на част от сердикийския елит. На площ от 6000 кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции.

Повечето постройките разполагат със собствена отоплителна система и хигиенни помещения. Отличават се с интериорна декорация. Своеобразен акцент в комплекса е мозайката Felix, съхранена цялостно в една от сградите.

От огромно значение за историята на града са останките на най-ранния християнски храм − епископската базилика на Протоген, в която вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., както и резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в.

Проучванията са осъществени в периода 2010 – 2012 г. във връзка с реконструкцията на централната градска част на София и изграждането на втората линия на метрото.

Снимка: dnes.bg

error: