В столицата отвори врати червен апартамент, който ни телепортира в битието на средностатистическо семейство от времето на комунизма. Апартаментът е абсолютно автентичен и работи като музей. Домът е образцов, а предметите в него ни пренасят в моментите, когато повечето апартаменти си приличаха заради ограничения брой мебели и аксесоари.

„Това място е създадено от нас, за да развиваме повече туризма в България, и от арх. Валери Гюров, който има силно отношение към темата. Ние сме Сдружение „365“, известни сме с безплатните туристически обиколко на София. Заедно решихме, че има ниша да се разказва за последния етап от комунизма“, сподели един от създателите на апартамента-музей Томислав Рашков пред Bulgaria ON AIR.

От няколко години сдружението развива тематични обиколко, свързани с времето на комунизма в България. Обиколките се радват на интерес, което им дава основание да смятат, че червеният апартамент също ще постигне успех.

„Идеята не е да политизираме нещата, а да хвърлим един поглед върху бита и културата на хората по онова време“, отбеляза Томислав.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

error: