Дните на японската култура в България представят археологическата изложба „Яйои“ в продължение на изложбата „Джомон“, която бе част от събитията през 2016 г. Събитието ще бъде открито на 16 октомври в 18:00 ч. в Национален археологически институт с музей при БАН в София. В същия ден ще бъде представена постерната изложба „България, Япония и наследството на цивилизациите“, показваща научния и културен обмен между Япония и България. Като съпътстващо изложбата събитие, на 17 октомври от 16:00 ч. в НАИМ при БАН ще бъде организиран научен симпозиум, воден от проф. Диана Гергова. Входът за експозицията „Яйои“ в деня на откриването е с покани, в деня на симпозиума – свободен, а в останалите дни на изложбата до 23 октомври се заплаща входна такса за музея.

Преди 3 години в рамките на 27-ите Дни на японската култура се проведе археологическата изложба „Джомон“, представяща артефакти от този период. Тази година, като продължение на предишната експозиция, организаторите представят изложбата „Яйои“. Периодът Яйои продължава 1 200 години (от втората половина на Х в. пр. н.е. до средата на III в. сл. н.е.), когато от Корейския полуостров е внесен оризът и се въвежда земеделието като основен поминък.

В деня на откриването, по повод тройния юбилей в японо-българските двустранни отношения, изтъкнатият български археолог проф. Диана Гергова ще представи постерната изложба „България, Япония и наследството на цивилизациите“, показваща научния и културен обмен между Япония и България. Експозицията съдържа реплики на медни и бронзови артефакти, типични за културата на Японския архипелаг през онази епоха.

Като съпътстващо събитие ще се проведе и научен симпозиум с водещ проф. Диана Гергова и гост лектор Йошио Негита, директор на Музея за културата на Яйои в Осака. Събитието ще се състои на 17 октомври от 16:00 ч. в НАИМ при БАН. Входът за всички посетители е свободен.

Изложбата се организира от Изпълнителен комитет на изложба „Яйои“ и Посолството на Япония в България и с подкрепата на Националния археологически институт с музей при БАН, Държавен културен институт на МВнР, Японо-българския икономически комитет, Музея за културата на Яйои в Осака и The Tokyo Club.

Пълната програма за 30-ите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете тук

error: