Художествено пресъздаване на исторически моменти от българската действителност в края на втората световна война със заглавието „Останалото е пепел“ ще стартира по кината от 6 март.

Асен Блатечки влиза в главната роля на видния български политик, дипломат и финансист Атанас Буров, а в ролята на влюбената в него секретарка Мария е Диляна Попова. В звездния каст на режисьора Жоро Костов ще видим още Бен Крос, който води основния разказ във филма. Сред актьорите, които ни пренасят в далечната 1944-та година, са още Нейтън Купър, Неда Спасова, Евгени Будинов, Петър Райжеков, Симеон Лютаков, Свежен Младенов и др.

За да вземе интервю от банкера Буров, в София пристига американският репортер Джордж Смит, в чиято роля е Нейтън Купър. Американецът попада в поредица от интересни ситуации с неочаквани развръзки, романтична изненада от съдбата и доста обрати, които оставят следи за цял живот. В късните си години Джордж (в ролята Бен Крос) се завръща към своите спомени, за да разкаже събитията от онези години.

„Ролята ми е предизвикателство и този филм е много на сърцето ми, защото е в епоха и отразява събития, случили се по времето на Втората световна война. Моята героиня е обучавана от Атанас Буров и е разузнавач в неговите тайни служби. Аз изчетох доста неща за Буров и той наистина го е правел. Ходел е в гимназии и си е търсел кадри, като предварително е проучвал целия род”, разказа Диляна Попова пред „Нова тв“.

„Във филма има цитат, че мъжът без жена пет пари не струва. Смятам, че една жена много помага на мъжа в развитието му, дава му изключителна сила и това не е никак малко. Повечето жени имаме общи черти – романтични сме, разкъсани между любовта и разума, налага ни се да взимаме решения, не винаги сме достатъчно силни, за да вземем точното решение на момента. Мария е много интересен образ. Много я харесах още като четях сценария. В хода на снимките може би малко съм я променила. Всяка актриса дава някакъв различен облик на ролята“, сподели още актрисата.

Във филма са използвани автентични архивни кадри от разрушената по времето на Втората световна война София, а безупречната автентична визия е дело на художник-сценографът Боряна Минчева.

Режисьор на лентата е Георги Костов, сценарият е на писателя Александър Томов, оператор е Емил Топузов, а композитор на музиката към филма е дело на Петко Манчев.

error: