В холандския град Утрехт над 300 автобусни спирки вече имат „зелен покрив“. Върху тях са засадени различни растения. По този начин спирките не само изглеждат по-добре, но и спомагат за улавянето на фините прахови частици, за съхранение на дъждовната вода и осигуряват охлаждане през лятото.

Четвъртият най-голям град в Холандия предприема и други мерки, с които да повиши качеството на въздуха. Утрехт разширява и броя на автобусите, захранвани с електричество.

Електроенергията, използвана в града, пък идва от вятърни мелници. На много места са инсталирани слънчеви панели, които осигуряват енергията за уличното осветление.

Спирките със „зелени покриви“ са екосъобразни, като са снабдени с LED осветление, а пейките са изградени от бамбук. Покривите на автобусните спирки са засадени предимно със семенни растения. Така те се превръщат в дом за местните пчели. Намаляването на броя на насекомите се превърна в един от най-големите проблеми през последните години, който се отразява сериозно на екосистемата.

error: