България е класирана на 13-то място сред най-добрите в света туристически дестинации за любителите на виното, изпреварвайки Гърция и Австралия. Британски сайт за пътувания е класирал 30 страни – производители на вино, според различни критерии.

Част от тях са дали има лозя, отворени за посещения, организират ли се дегустации, какви международни награди имат местните вина, средните разходи за пътуване до съответната страна (с отправна точка Лондон) и средните разходи за хотел и храна в нея.

Класацията води Италия с 33 лозови масива, които приемат туристи. Втора е Франция, а на трето място – Испания. Южна Африка е на четвърто място и е най-добре представилият се винопроизводител извън Европа.

Позицията на България в класацията се определя от 20 лозови масива, приемащи туристи и 43 възможности за дегустация, както и 406 награди, съчетани със сравнително ниските разходи за транспорт и изхранване.

България изпреварва своите преки конкуренти в летния туризъм – Гърция (14), Румъния (20), Турция (22). Сърбия, Хърватия и Унгария обаче са преди нас.

error: