Сниманата в Лондон българска драма „Котка в стената“ ще се бори за приза „Златен леопард“ на престижния кинофест в Локарно, Швейцария, който ще бъде открит на 7 и ще продължи до 17 август. Там филмът ще се състезава за голямата награда – „Златния леопард“.

Световната премиера на филма на режисьорския тандем Весела Казакова и Мина Милева ще бъде именно в Локарно. След това лентата ще се бори за отличието и на международния фестивал в Сараево, където в състезателната програма е включено и друго българско заглавие – „В кръг“ на Стефан Командарев.

Весела Казакова и Мина Милева от продуцентската компания „Активист 38“ нашумяха със скандалните си документални филми „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“ и „Звярът е още жив“, в които разкриват несправедливостите и зверствата на комунизма. „Котка в стената“ е първият им игрален филм, а те го определят като „политически некоректен“.

В международния филмов екип от нови кинолица се открояват българските актьори Ирина Атанасова, познатият от театралната сцена Ангел Генов и талантливият, едва 5-годишен Орлин Асенов. В английския каст са Гилда Уо, Чинуи Ей Нуоколо, Джон-джо Инкпен и 12 годишната Кадиша Гий Камара.

error: