Българската общност в Букурещ отново ще има свой храм, където да се събира. Румънското правителство с одобрението на румънската патриаршия е дарило терен, на който да бъдат построени българска църква и културен дом. Вече има идеен проект, а първата копка може да се направи в началото на лятото.

За това информира Русенският митрополит Наум, който е определен от Светия синод да отговоря за връзките с Румънската православна църква и е председател на неправителствената организация, създадена за построяването на храма.

Българската общност в Букурещ е имала имоти с училище, храм и посолство – документи за това има още от 19 век. Преди 60 години собствеността е била преотстъпена на румънската държава, като в замяна е трябвало да бъде построена българска църква.

Като компенсация сънародниците ни в Румъния получават правото да ползват за богослужения храма „Свети Илия”, но преди 10 години българският свещеник там е бил принуден да напусне. И българската общност остава без средище, което е една от големите им болки.

Отдавна лелеяната мечта е напът да се сбъдне. Новата църква в Букурещ ще се намира в централната част на румънската столица. Теренът от 2 500 квадратни метра е предоставен безвъзмездно. До този момент се стигна след разговори на държавно ниво с участието на двете патриаршии. Храмът ще носи името на свети Йоан Рилски.

error: