Биографичната книга на Едуард Сноудън „Permanent Record“ бeше публикувана през септември 2019 г. едновременно в 20 страни, между които САЩ, Германия, Великобритания, Бразилия, Франция и Испания.

В нея Сноудън, който допринесе за изтичане на класифицирани документи и породи дебати за практиката на американското правителство за електронно следене, описва професионалните си задължения за събиране на метаданни и разказва за съвестта, която го е накарала да открадне секретните документи през 2013 г. и да ги сподели с журналисти.

На 22 февруари излезе българското издание на книгата със заглавие „Лично досие“ в превод на Юлия Чернева. Консултант на българското издание е IT експертът Васил Колев.

Едуард Сноудън рискува всичко, за да разобличи през 2013 г. системата на масовото наблюдение на правителството на САЩ, разкрива за първи път историята на живота си, включително как е помогнал за изграждането на тази система и какво го е мотивирало да се опита да я свали.

Книгата е насочена към най-широка публика, а чувството за хумор на нейния автор ще изненада всеки, който не е следил неговите изяви в интернет. Прочитайки мемоарите на най-търсения човек в света, всеки ще може сам да си отговори кой е Едуард Сноудън – герой или предател – и дали животът му е посветен на истината или на търсенето на евтина слава.

error: