Международен фестивал на планинарското и екстремно кино Банско Филм Фест ще се проведе в Банско от 20 до 24 ноември 2019 г.

Най-мащабният филмов фестивал за планини, outdoor активности и приключения в България, предлага на публиката едно уникално изживяване в неповторим формат – катерене, алпинизъм, ски, парапланеризъм, екстремно колоездене, каяк, гмуркане, сърф, култура на планинарските народи и др.

Събитието ще срещне публиката с най-добрите и актуални приключенци и ектремни личности в света и събира световния елит на outdoor активностите. Програмата на фестивала включва 15 мотивационни презентации и workshop-ве от чуждестранни и български гости.

Президент на Международното жури е екстремната режисьорка, алпинистка и пътешественичка Елиза Кубарска от Полша. Тя е носител на най-престижните филмови награди на европейски и световни фестивали, специалистка в заснемането на продукции в екстремни условия от Африка до Хималаите. Премиера за България ще бъде и филма ѝ “Walking Under Water” за морските номади в Борнео.

[fusion_youtube id=“https://vimeo.com/92321454″ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

 

На Банско филм фест ще бъдат показани 10 фотографски изложби на тема планини и природа. Най-добрите филми от 2018 и 2019 година в конкурсната и ретроспективна програма. Ще бъдат показани близо 100 филма от 35 държави. Филмови акценти – премиера на филма „Manaslu“ на австрийския режисьор Гералд Салмина с участието на легендарния алпинист Ханс Камерландер. Прожекция на носителя на оскар за документален филм „Free Solo“ и още много филмови приключения, както и филмова панорама, посветена на Йежи Кукучка.

Тази година специален фокус на фестивала е водата в панела „Destination: Water“. Специален гост – мореплавателя Патрис Франчеси (Франция). Подготвени са и лекции на разнообразна тематика и различни демонстрации, както и презентации на Георги Георгиев – Черния, пещерняка Алексей Жалов и пътешественика Петър Ванев.

 

error: