Природозащитници в Бразилия пуснаха кадри на бебе южноамерикански тапир – първото, видяно в горите на щата Рио де Жанейро от повече от 100 години.

През 2016 г. професор Фернандо Фернандес от Федералния университет в Рио решава да чифтоса 10 двойки южноамерикански (низински) тапири в резервата „Гуапиачу“ за период от 3 до 4 години. „Тапирите са изчезнали в Рио от 1914 г.“, казва проф. Фернандо.

Броят на тапирите е намалял поради лова им. Те са търсени зарази месото и специфичната си козина. Обезлесяването и развитието на селското стопанство унищожават техните местообитания. Най-засегнати са застрашените популации.

Бебето тапир, чийто пол все още не е известен, е на около три месеца. Гестационният период за тези животни е около 13 месеца, а майките раждат само по едно малко на бременност.

Една от най-важните причини за проекта за репродуктивност, според тези експерти, е подобряване на качеството на Атлантическата гора. Тапирите играят решаваща роля в екосистемата на гората поради огромния си апетит към плодове.

error: