Творчеството на хърватския писател Беким Сейранович за първи път излиза на български чрез романа му „Твой син Хъкълбери Фин“.

Беким Сейранович (1972–2020, р. Бръчко, днешна Босна и Херцеговина) е сред нашумелите в последните години имена в съвременната хърватска проза. Живее между Скандинавия и Балканите, като участва едновременно в литературния живот на Хърватия, Норвегия и Босна.

Романът „Твой син Хъкълбери Фин“ е книга за търсенето на смисъла на живота и собствената идентичност. Беким Сейранович разказва за млад мъж, който се е завърнал от Осло в Бръчко и живее в лодка на река Сава, пише и се догира. Баща му, с когото не се понасят, се е върнал от Австралия, тежко болен е и иска да види сина си. Бащата купува стар кораб, с който по Дунава да стигнат, плавайки, до Черно море, което така и не става…

Героите, както и сюжетът на романа са до голяма степен свързани с биографията на самия Сейранович. Той е роден през 1972 г. в Бръчко. По-късно в Риека учи корабоплаване, но се отказва и продължава да учи литература. Започва войната и той заминава за Осло. През 2015 г. се мести в Загреб.

Беким Сейранович е издал „Фасунг“ (2002) – сборник с разкази и романите „Никъде, отникъде“ (2008), „По-хубав край“ (2010), „Сандали“ (2013), „Твой син Хъкълбери Фин“ (2015), както и книгата със записки „Дневникът на един номад“ (2017). Най-известният му роман „Никъде, отникъде“ е отличен с наградата „Меша Селимович“. Преведен е на норвежки, английски, немски, словенски, полски, чешки, македонски и италиански.

error: