Съпружеските страсти и неволи, обрисувани брутално от великия драматург Ингмар Бергман в „Сцени от един семеен живот“, в един от новите спектакли на Малък градски театър „Зад канала“.

Крис Шарков е режисьор на мини-сериала, написан през 70-те години на 20-ти век – ключов период за авторското кино. Шестте части в жанра на модерната градска семейна драма анализират шестте фази във връзката между мъжа и жената, през които те се търсят, губят и преоткриват себе си – шест фази на любовта, шест фази на реалността.

Шарков признава, че Бергман отдавна го вълнува и като автор, и като тематика. А посягането към тази пиеса идва някак естествено след работата му с постановки по Ибсен („Куклен дом“, „Дивата патица“ и др.) – автор, така близък на самия Бергман.

За него е важно в днешната култура да се чуват „автори, които говорят по същество за важните проблеми и дълбаят в бездната на интимния свят“. Всъщност „Сцени от един семеен живот“ първо е тв минисериал, който след това става игрален филм и по-късно е адаптиран за театрална сцена.

По двама актьори се превъплъщават във всяка от двете главни роли. Едните са младата двойка, другите – същата двойка, натрупала няколко години на опит и разочарования; но също така едните може да са персонажите с поведението, което очаква от тях обществото, а другите – вече открили какво искат самите те. Едните са Весела Бабинова и Христо Пъдев, другите Анастасия Лютова и Пенко Господинов. Другите на сцената са Каталин Старейшинска, Стоян Младенов, Таня Пашанкова, Ели Колева.

„Сцени от един семеен живот“ имаше своята премиера в началото, а следващата постановка е на 27 октомври. Всички предстоящи дати може да видите тук.

error: