Тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал в НДК ще предложи на вярната си публика 23 събития. В програмата му са включени класически и хорови концерти, клавирни рецитали, балетни спектакли, оперни изпълнения, концерти на деца, дори изложба, която от 14 декември ще посреща посетителите на ежедневния вход на НДК – вход А4.

Фестивалът ще бъде открит на 15 декември с концерт на Камерен оркестър на Театър Ла Скала – Милано – формация, популярна с многобройните си турнета на всички континенти. В зала 1 на НДК ще звучат популярни творби от италиански композитори под заглавие „Италия – музиката е любов“. На 17 декември на сцената на зала 1 ще видим звезди от световна величина – солистите на Щатсбалет Берлин примабалерината Яна Саленко и нейния партньор Мариан Валтер в балетния спектакъл „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус.

Друг акцент от селекцията на НМФ е в самото навечерие на Коледа, подходящ за незабравим коледен подарък – на 21 декември в зала 1 на НДК заедно с БНР ще бъде реализирано концертното изпълнение на операта от Чайковски „Евгений Онегин“. В ролята на Татяна ще влезе голямата дама на оперната сцена – сопраното Красимира Стоянова.

„Вдъхновени от зимата“ е темата на Празничния новогодишен концерт, който по традиция се провежда в първия ден от Новата година – 1 януари от 18:30 часа в зала 1 на НДК. Солисти на вечерта ще бъдат младите 28-годишни музиканти с успешна кариера на престижните концертни подиуми извън България – цигуларката Лия Петрова, която ще изпълни „Цигански напеви“ от Сарасате и виолончелистът Михаил Петров, който ще чуем с „Унгарска рапсодия“ на Попер.

33-ото издание на Новогодишния музикален фестивал ще отдаде заслужена почит на оперния певец Николай Гяуров. Тази година се отбелязват 90 години от неговото рождение и НДК подготвя серия тематични събития. На 16 декември ще бъде проведена среща-разговор и дискусия с водещ музиковедът Екатерина Дочева с участието на интересни личности и музиканти работили с певеца. На 16, 21 и 22 декември в кино „Люмиер Лидл“ почитателите на Гяуров могат да чуят и видят видео-записи с концертни изпълнения на именития певец от сцената на зала 1 на НДК.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=rS8l0ArPkYU“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

През 2019 година се отбелязват и 30 години от смъртта на диригента Херберт фон Караян. Фестивалът ще предложи на своята публика прожекция в кино „Люмиер Лидл“ на Първа симфония от Брамс – запис „на живо“ от зала 1 на НДК от гостуването на Караян с Виенската филхармония през 1983 година.

Най-малките също ще могат да станат част от 33-ото издание на Новогодишен музикален фестивал с тематичната програма за деца, която включва Коледен концерт на Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова (19 декември, кино „Люмиер Лидл“), спектакъл на балетен и танцов театър „Коломбина“ – „Пътешествието на Коломбина“ (20 декември, кино „Люмиер Лидл“), образователния модул „Деца свирят за деца“ с изпълнения на ученици от НМУ „Л. Пипков“ (20 декември) и „Новогодишен концерт за квартет“ – матине за деца и възрастни (28 декември, кино „Люмиер Лидл“) с участието на КласикАрт квартет, пианистката Виктория Василенко и талантливата ученичка от НМУ „Л. Пипков“ Сара Чакърова, която свири на ударни инструменти.

Тазгодишното издание на фестивала ще предложи и подбрани специални концерти. На 14 декември ще се състоихоров концерт, който ще отбележи 25 години от създаването на женски хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева. На 16 декември пък е клавирният рецитал на Антонина Бонева „Баладите на Фредерик Шопен по стиховете на Адам Мицкевич“. В концерта ще участва и талантливият ученик на Антонина Бонева – Теодор Пазов.

Друго младо дарование – Фидоси Керчев ще изнесе клавирен рецитал „Имена от бъдещето“ в зала 9 на 20 декември. Джаз концерт предстои на 18 декември в кино „Люмиер Лидл“ – Живко Петров ще представи най-новия си албум „Ten“. Специално събитие ще е и мултимедийният концерт по идея и музика на Петър Дундаков – „Песента на ветровете“ на 23 декември от 19:00 часа в Театър Азарян.

error: