500-годишен дъб от великотърновското Ново село спечели титлата „Дърво с корен 2019“ в тазгодишното 10-о юбилейно издание на конкурса за любими дървета. Дъбът спечели убедително в онлайн гласуването с общо 1073 гласа.

Достолепното дърво пази историята на Ново село от изграждането му през 1750 г. до днес. Номинацията беше подадена от Дарина Арнаудова-Горчакова – журналист в БНР.

В тазгодишното издание на конкурса бяха номинирани 23 дървета от цялата страна. От тях журито допусна до финала 10 дървета в основната категория „Дърво с корен“ и 3 дървета в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“.

По думи на кмета на селото Христо Христов през 2010 г. при честването на годишнина от основаването на Ново село до старото дърво жителите засадили млад дъб от жълъд на вековното дърво с идеята двете дървета да вплетат корените си и древният дъб да предаде историята на Ново село на младото дръвче.

Дъбът в Ново село автоматично става и финалист в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2020“, в който ще представи страната ни догодина. Гласуването ще се проведе през февруари 2020 г. на www.treeoftheyear.org.

В категория „Вековните дървета говорят“ победител тази година стана над 500-годишен източен чинар, растящ в кв. „Косова махала“ в Гоце Делчев. Той оглави класацията с 540 гласа. Дървото е най-голямото и най-старото в града, поради което е една от неговите емблеми. Сред жителите е известно като Бей чинар, тъй като някога до него е бил конакът на влиятелния турчин Рифат бей.

error: