Младият български диригент с международни успехи Деляна Лазарова ще има концерт пред родна публика в началото на 2021 г. На 15 януари заедно със Симфоничния оркестър на БНР тя ще представи творби на Паганини, Големинов и Стравински. Солист на концерта ще бъде виртуозът Марио Хосен.

През февруари Лазарова спечели международния конкурс за диригенти Siemens Hallé, което е наложи сред най-талантливите музиканти в света. Част от наградата бе назначаването й за помощник-диригент в продължение на две години на един от най-старите английски симфонични оркестри – Hallé в Манчестър.

Пред списание BBC Music тя призна, че успехът в конкурса е най-големият успех в досегашната й кариера. Деляна говори и за своите музикални идоли: „Обожавам композитора Карлос Клайбер заради неговата яснота на изразяване и Надя Буланже за това, че е „завършен музикант“ като композитор, диригент и учител. От настоящите бих казала Кирил Петренко“.

На въпрос как изглежда мечтаният й концерт, тя отговаря: „Всяко бъдещо изпълнение е моят мечтан концерт. Нямам един, имам много“.

Деляна Лазарова е родена в Пловдив и е завършила националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ със специалност цигулка в класа на Виолета Стоянова. След това учи в държавния университет на Луизиана, САЩ, после в Музикалната школа „Джейкъбс“ към Университета на Индиана.

Две години работи като концертмайстор на цигулка преди да постъпи в Университета по изкуствата в Цюрих, където завършва оркестрово дирижиране. Учила е при диригенти като Бернард Хайтинк, Пааво Ярви и Ленард Слаткин. Дирижирала е престижни оркестри в САЩ, Европа и Азия. Освен това е избрана за диригент на музикалния фестивал в Аспен, Колорадо, през 2019 г.

Деляна вярва, че бъдещето на класическата музика е светло. „Всеки от нас има нужда от по-дълбок смисъл в това, което прави. И когато ежедневието ни окове с трудности, музиката, изкуството, те ни дават надеждата, че утре може да е по-добре. И всичко което чувстваме и мислим, е почувствано и усетено от някого векове преди нас“, споделя тя пред БНР.

error: