Първата денонощна библиотека у нас ще отвори врати в „Студентски град“. Инициатори на проекта са Мартина Георгиева и Лъчезар Йорданов.

„Миналата година с моята колежка от екипа живеехме на общежитие и нямаше къде да учим. Озовахме се не в читалнята на блока, а в една бензиностанция в Студентски град и там имаше повече студенти, отколкото персонал“, обясни Мартина пред Bulgaria ON AIR.

Двамата решили, че могат да променят това. Стъпка по стъпка пътят им ги води до отварянето на първата денонощна библиотека, която ще заработи на 1 октомври в „Студентски град“.

Библиотеката обаче ще работи не само за студенти. Ще има карти, с които мястото ще бъде достъпно за всички. За студенти и ученици картата ще е 30 лева, а за работещи – малко по-висока.

В нея едновременно ще могат да четат до 50 човека. Ако има интерес към книгите, плановете включват и второ подобно пространство в София.

Изборът на мястото не е случайно, идеята на библиотеката е именно за място за общо учене, а постепенно се е родило и хрумването да бъде като библиотека.

error: