Диригентът и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров разкри част от артистите, планирани да гостуват на през сезон 2020/2021. Маестрото обяви, че надеждите са сезонът да се проведе по предварителния план.

Световноизвестното сопрано Диана Дамрау трябва да открие сезона под диригентската палка на Павел Балев на 5 септември. Сред солистите са аржентинската пианистка Марта Аргерич, тенорът Хуан Диего Флорес, Гидон Кремер, Валентина Лисица, Фредерик Шаслин, Олег Майсенберг, Максим Венгеров и младият, но вече много популярен цигулар Рей Чен.

Отложеният концерт с Шломо Минц ще се състои на 11 октомври. Маестро Тодоров изрази надеждата пандемията да не попречи на срещата с тези артисти. Акцент в новия сезон на филхармонията е и поканата от списание „Грамофон“ Софийската филхармония да гостува на наградите на изданието в Лондон през октомври.

Софийската филхармония е и сред първите оркестри в света, които ще представят музика от Дан Браун. Малко известен факт е, че хитовият писател е и музикант и е композирал музика за първата си детска книга. Концертът ще бъде част от детската програма на филхармонията „Фортисимо“.

Директорът на Филхармонията успокои публиката, че след отпадането на извънредното положение, всеки, който е закупил билет за концерти,които не са се състояли, ще има възможност да го върне или презавери за новите дати или нови събития.

Найден Тодоров говори в онлайн рубриката „Без маски“, където разкри и някои от своите лични музикални предпочитания. Маестрото сподели, че Гершуин е най-любимият му композитор, че в плейлистата му освен класика има песни на Анастейша, АББА и Куин, че сценичното му облекло понякога носи скрито послание и че има голяма сценична треска.

Следващият гост в онлайн рубриката на Софийската филхармония „Без маски“ ще бъде големия български пианист Людмил Ангелов. Той ще отговаря на въпроси на страницата на Филхармонията във Фейсбук на 5 май от 17 ч.

От Филхармонията обявиха и програмата си за онлайн концертите, които ще предложат през месец май. Следващото изпълнение, което ще бъде представено, е Девета симфония на Бетовен. Той ще бъде излъчен на 7 май, четвъртък, от 19 часа.

Всички онлайн концерти и разговорите в рубриката „Без маски“ може да гледате на фейсбук страницата на Софийската филхармония.

error: