Оперната прима Диана Дамрау ще открие есенния полусезон 2020 на Софийската филхармония с две концертни изяви – на 4 и 6 септември от 19ч. в зала „България“. Звездата на Метрополитън опера пристига за първи път в нашата страна със своя съпруг и партньор на сцената, френския бас Никола Тесте, с когото ще представи премиерно новия си проект „Крале и кралици на операта“.

Програмата е създадена съвместно с маестро Павел Балев, който ще се качи на диригентския пулт на Националния ни оркестър. Музикалната селекция включва превъплъщенията на Диана Дамрау в образите на три различни кралици Тюдор – централни героини в опери на Доницети: Ан Болейн от едноимената опера, Мери, кралицата на шотландците (Мария Стюарт) и Елизабет I (Роберто Деверьо). Ариите са включени в новия албум на Диана Дамрау „Кралиците Тюдор /“Donizetti: Tudor Queens”/, който ще бъде официално издаден на 2 октомври. Българската публика ще има удоволствието да чуе част от изпълненията в него, но ще звучат още арии и дуети от Росини, Белини, Гуно, Масне и Чайковски.

„Гласът е като хората, а те се променят, развиват се, узряват. Телата ни също се променят. Мисля, че за всяка роля има точно време“, заяви Диана Дамрау в ефира на Класик ФМ радио.

Тя е първата в историята на Метрополитън опера, която влиза в ролите на Памина и Царицата на нощта в едно и също представление на „Вълшебната флейта” от В.А.Моцарт. По думите на Дамрау, „след 40-годишна възраст, тялото ти се променя. Много е интересно – понякога то те слуша, понякога не. През цялото време трябва да работиш, да откриваш какво се случва с твоето тяло и твоя глас и дали вършиш правилните неща. Да си задаваш въпроси дали си избрал подходящата роля. Понякога грешим, но това е нормално. Ние не сме машини и би трябвало да се променяме към по-добро”.

Диана Дамрау е уверена, че въпреки пандемията, която ограничава изявите пред публика в концертните зали и оперните театри, операта ще остане живото изкуство, което представлява физическо и духовно изживяване. Тя не губи надежда за скорошно възстановяване на положението, но счита, че властимащите трябва да направят необходимото за преодоляване на тежкото положение, в което се намират изкуствата.

Diana Damrau by Chris Singer

„През януари, преди коронавируса, аз направих своята премиера като Графинята в „Капричио“ от Рихард Щраус, което беше голяма радост. Много съм щастлива, че този проект продължава, защото в операта става дума за музиката”, разкрива оперната дива.

„Музиката е свещено изкуство”, както споделя Рихард Щраус в „Кавалерът на розата”. Това е самата истина. Музиката ни разкрива една вселена. Тя винаги е езикът на любовта, дори когато е драматична или тъжна. Затова трябва да я даряваме един другиму. Трябва да бъдем по-осъзнати в тези трудни времена. Това е нужно- хората да говорят на другите хора”, призовава тя.

error: