Стадо диви бизони ще бъде пуснато в южните части на Великобритания за първи път от 6 хиляди години с цел възстановяването на древен хабитат и заобикалящата го дива природа.

Стъпката е част от проект на стойност 1 млн. лири (1,2 млн. долара), ръководен от Кентската организация за защита на дивата природа и има за цел да възстанови бивша плантация от борова гора, намираща се в близост до Кентърбъри.

Животните ще бъдат посрещнати в новия си дом през пролетта на 2022 г., като природозащитниците планират първо да освободят едно мъжко животно и три женски, които да формират сърцевината на новото стадо, съобщава „Гардиън“. Бизоните ще бъдат внесени от Полша и Холандия – страни, в които предишните опити за възстановяването на екосистеми се оказаха успешни.

В опит да превърнат Обединеното кралство в убежище за дивата природа, тръстове връщат на територията му диви бизони, които не са бродили в района от хиляди години. Природозащитните организации стартират проект за 1.1 милион евро.

Европейските бизони имат уникална способност да променят средата чрез естественото си поведение. Те са близък роднина на вече изчезналия степски бизон, обитавал този район преди хиляди години. Според Kent Wildlife Trust те са ключови за връщането на други диви животни в района.

error: