Класическата творба на Даниел Дефо „Дневник на чумавата година“ излезе в самостоятелно издание с оригиналния превод на Васил Атанасов, съобщи издателство „Апостроф“. Досега романът обикновено беше публикуван в едно книжно тяло с „Мол Фландърс“ – друг пикаресков роман на английския писател. И двете творби са писани през 1722 г.

Макар книгата да описва Голямата чумна епидемия в Англия от средата на XVII век, аналогията със съвремието е неизбежна. Неслучайно британският вестник „Телеграф“ пише: „Изненадващо, „Дневник на чумавата година“ е задължително четиво за хората, изправили се пред пандемията от Ковид-19.“

През 1665 година чумата покосява Лондон и отнема почти 100 000 живота. По това време Даниел Дефо е само дете, но по-късно извиква спомените си, за да създаде ярка хроника на епидемията и жертвите ѝ. Според мнозина книгата се базира на записките на неговия чичо Хенри Фоу, който води обстойни дневници в разгара на трагичните събития в родния му град.

Разказана от първо лице, „Дневник на чумавата година“ не е документално четиво, но е една от малкото художествени творби, които историците приемат за достоверен източник на информация за тези времена. В книгата следваме героя на Дефо, Х. Ф., по улиците на преобразения град – пътищата са призрачно празни, по вратите на заразените къщи са изрисувани червени кръстове, колите на мъртвите са се запътили към изкопаните в гробищата ями. Срещаме и ужасените жители на града, в който освен болестта върлуват страхът, изолацията и звуците и миризмите на човешкото страдание. И всеки един човек има история, която трябва да бъде разказана.

Шокиращо яркото описание на съсипания от болестта Лондон прави „Дневник на чумавата година“ най-убедителният разказ за Голямата чумна епидемия, който някога е писан.

Даниел Дефо е роден през 1660 г. в Лондонско сити. Съвременник е на най-големите бедствия, сполетели Лондон – Голямата чума и Големия пожар на следващата година, който напълно разрушава по-голямата част от средновековния град. Романът му за приключенията на Робинзон Крузо, публикуван през 1719 г., се смята за първия реалистичен в английската литература.

error: