В Бургас бе отрита изложба, която показва гробницата на египетския фараон Тутанкамон. Изложбата „Тутанкамон – една недовършена любовна история“ представя за първи път у нас съкровищата и саркофага с мумията на египетския владетел.

Повече от 100 експоната пресъздават с максимална точност гробницата на фараона, останал в историята като „Детето цар“. Представените експонати са копия на автентичните находки.

Досега изложбата е представяна в редица страни по цял свят, но идва за първи път в България с подкрепата на Община Бургас. Тя се помещава в сградата на Държавна опера – Бургас, където ще остане до края на септември.

Специално осветление и музика ще създават у посетителя усещането, че се разхожда в света на древните египтяни – едно общество, което е изповядвало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

Представените експонатите са копия на автентични находки. Изработени са от компанията Horus Limited, която единствена в целия свят има издадено разрешение за това от Министерството на културата в Египет.

error: