Съществуват два облика на Япония. Единият е пълен с неонови светлини, бетон и модерни технологии, а другият е земя на гейши, чаени церемонии и дзен градини.

Колко далече са тези две страни на страната една от друга? Може да се каже, че са разделени от около 70 години. Японското икономическо чудо след Втората световна война изведе Япония в отлична позиция за началото на 21-и век. Повечето от големите градове бяха напълно трансформирани, като част от тях бяха издигнати наново от разрушенията на бомбандировките.

Един град обаче остана почти напълно незасегнат. Създаденият през 794 г. Киото много векове е столица на империята. В този аспект двата облика на Япония са разделени от 55-те километра между центъра на Осака и историческия квартал на Киото Гион.

Всъщност разликата не е толкова голяма. Въпреки архитектурните и културни украшения на миналото, които изграждат популярната визия на Киото, античното и модерното често се припокриват в рамките на града. Двете страни на Япония са дотолкова интегрирани тук, че само с няколко крачки или поглед в далечината можеш да преминеш от едната в другата.

Киото от дълго време е център на образованието и дом на някои от най-добрите университети в Япония и в света. Академичните успехи са едно от основните причини за погледа на града към бъдещето. Университетски проекти често са в основата на комерсиални компании и често причина за създаването на цели индустрии.

През 19-ти век местна компания е създадена за производство на традиционни карти за игра “ханафуда”. През 50-те години на следващия век тя започва да се разширява в нови области, сред които създаването на игри с лазери, а през 70-те години вижда нова възможност в електронните игри. Компанията се превръща в лидер на този пазар, а марката й Nintendo е разпознаваема по цял свят.

Ако пристигнете в Киото с влак ще се озовете на футуристичната централна гара, ще видите малко знаци за традиционния град, който очаквате. Това е модерна Япония в целия си научно-фантастичен блясък. Излизайки навън, се озовавата в сърцето на град от 1,4 милиона жители. Кулата Киото, архитектурен братовчед на тази в Сиатъл, гледа от високо към оживени улици.

Малко на север е квартала Гион, където всичко се променя и предварителните очаквания се оправдават. Там паянтови дървени сгради ограждат павирани алеи. Има перспективи, които изглеждат малко променени от векове. Това впечатление се допълва, ако имате късмет да видите гейша да отива на работа с нейния бял грим, традиционната прическа, копринено кимоно и дървени обувки. Сред малките улички тя изглежда напълно на място, но на кръстовищата се слива с тълпата, докато чака на светофара. В тези моменти, както често се случва в този омайващ град, двата облика на Япония се преплитат в едно.

error: