Екокатастрофа заплашва крайбрежието на остров Мавриций. Изтичане на гориво във водите в близост до острова от японски товарен кораб започна още на 25 юли. От тогава над над 1000 тона гориво се е разляло в района на заседналия танкер, а на MV Wakashio има още около 2500 тона.

Корабът е заседнал край югоизточния бряг на Мавриций. Той е с големи пукнатити и може да се разпадне в близките дни, като това да доведе до изтичане на другата част от горивото. Допълнителна опасност за разпространение на мазното петно представляват и силните ветрове и големите вълни, които заобикалят танкера.

Инцидентът е станал в близост до два защитени морски екосистеми. От екологичната организация „Грийнпийс“ заявиха, че има голяма вероятност разливът да се превърна в най-голямата екологична катастрофа в региона. „Хиляди животински видове са застрашени от удавяне в море от замърсяване. Последиците може да са изключително тежки за икономиката на Мавриций, изхранването и здравето на местното население“, коментираха от организацията.

В петък премиерът на Мавриций Правинд Джугнаут обяви екологично извънредно положение. Френски експерти пристигнаха от близкия остров Реюнион и разгърнаха плаващи баражи, за да се опитат да спрат всякакви нефтени разливи. Франция, която е бивш колониален господар на острова, изпрати военноморски кораб, военни самолети и технически съветници, след като Мавриций отправи апел за международна помощ.

Много от жителите на острова в Индийския океан се включиха в опит да ограничат щетите. Последиците върху крайбрежието на Мавриций се очаква да нанесат тежки поражения и върху туризма в страната, който миналата година допринесе с 1,6 милиарда за местната икономика.

error: