Епископската базилика в Пловдив разтвори врати за точно два часа на 26 септември. Предпремиерното откриване гигантския съвместен проект на Фондация „Америка за България“ и Община Пловдив събра почти целия дипломатически корпус под покрива на бъдещия музей.

Посланици и официални лица от 23 държави бяха буквално омагьосани от чудесата, които се крият под защитното покритие на културния център. Голяма част от обекта е завършена, но остава още. Музеят ще посрещне първите си посетители през ноември, когато вече ще е и официалното откриване. Любопитни граждани влязоха в него и останаха удивени от близо 2-те хиляди квадратни метра мозайки на двата етажа, от архитектурните артефакти и от свършеното през тез близо пет години, откакто от нулата стартира работата по Базиликата.

Епископската базилика е построена в средата на IV век и това е един от първите и най-големи християнски храмове в тази част на Европа. През 10-14 век на нейно място възниква некропол. Времето оставя своя отпечатък върху мястото и през следващите столетия, а красивите мозайки потъват още по-дълбоко. И така до 80-те години, когато са разкрити малка част от тях. 30 години по-късно те ще заживеят нов живот в своята цялост.

Снимка: marica.bg

error: