Есенното издание на София Филм Фест ще срещне за първи път публиката в София с пет нови български игрални филма. Прожекциите са планирани за периода 5-9 октомври в кино Люмиер Лидл. Филмова програма е разпределена в десет киносалона.

Българските премиери са: „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „До последния каприз“ на Иван Юруков, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков, „Шибил“ на Никола Бозаджиев, и „Пепел върху слънцето“ на Бо Калинов.

София Филм Фест ЕСЕН ще бъде открит на 25 септември, когато режисьорът Милчо Манчевски ще представи най-новия си филм „Върба“. Майсторът на киното от Северна Македония ще получи специалната награда на фестивала за своя принос към изкуството на киното.

Ден преди това, на 24 септември, в програмата на Sofia Summer Fest е предвидена специална прожекция на филма „Паразит“. До 30 септември публиката ще има възможност да види на открито осем специално подбрани заглавия. Сред тях са „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, който е с две номинации за Оскар, „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело с наградата за най-добра мъжка роля от Венеция 2019 и „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на Теона Митевска с две награди от Берлинале 2019, номинация за „Златна мечка“.

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

На есенното издание на София Филм Фест (24 септември – 15 октомври) ще бъдат показани ишест нови български документални филма.

Програмата стартира на 26 септември от 20:30 часа с премиерата на „Подуене Блус Бенд: 30 години на пътя“ – концерт-спектакъл на Васко Кръпката и любимата ни блус и рокендрол банда с участието на много приятели. Режисьор на филма е Мартин Балтаджиев.

„Мълчание с достойнство“ е новият филм на изкусния майстор в създаването на завладяващи документални истории Адела Пеева. Тя е конструирала разказ за тежкия творчески път на един от най-успешните режисьорски, но и семейни тандеми в българското кино – Ирина Акташева и Христо Писков. Премиерата на най-новата й творба в София е на 29 септември, начален час 19:30.

„Истории за птици, хора и други чудеса“ е поглед към тайнствения магичен свят на Йордан Радичков на режисьора и продуцент проф. Любомир Халачев. Неговата премиерата в София е на 1 октомври от 19:30.

error: