От 10 до 23 август Поморие ще бъде домакин на Фестивала на българското кино. Прожекциите ще се състоят в Лятно кино “Яворов”. Освен новите заглавия от последните години, зрителите ще могат да се насладят и на стари класически български филми.

Фестивалът на българското кино се организира за първи път, а целта е да стане ежегоден. „След пандемичното авто кино така ни се прииска да отидем на море, да седнем на плажа да се попечем малко, пък и да гледаме филми. Киното е нашата страст“, разказва пред БНР Мая Иванова – организатор на фестивала.

Филмите основно ще бъдат на актьора и режисьор Ники Илиев. На 10 август, на откриването той и Орлин Павлов ще споделят интересни моменти от снимачната площадка. Фестивалът ще бъде открит с най-гледания български филм за миналата година – „Завръщане“ на Ники Илиев.

Освен филма „Завръщане“, по време на двуседмичния фестивал зрителите ще могат да гледат на голям екран и „Живи легенди“, както и „Чужденецът“.

През втората седмица ще гостува и актрисата Яна Маринова, която ще представи филмите „Диви и щастливи“ и „Привличане“.

Освен на новите български заглавия, организаторите са заложили и на класики като „Опасен чар“. Първите два понеделника филмите ще бъдат излъчвани в лятното кино на Поморие, а следващите дни в един от хотелите в града. Ще бъдат спазени и всички противоепидемични мерки. Предвидени са и прожекции за деца.

След приключването на Фестивала на българското кино в Поморие, организаторите планират второ издание на пандемично автокино в София през септември.

error: