Най-големият фестивал на лалето в света се провежда не в Холандия, въпреки че е един от символите на страната, а в Канада. От 1953 г. всеки май Отава разцъфва в различните цветове на лалето.

От 1953 г. столицата на Канада става повод над половин милион любители на живата красота да я посетят. Поводът за създаването на фестивала е подарък от холандската принцеса и бъдеща кралица Юлиана, която изпраща 100 000 луковици на Отава в благодарност на града, който приютява кралското семейство по време на Втората световна война.

Последните години по време на фестивала на показ са над 1 милион лалета. Те са разположени в „Къмишънърс Парк“ и покрай канала Ридо. Покрай цветята, събитието включва музикални изпълнение, международна кулинария и други културни изяви.

В считаната за дом на лалето Холандия сезонът започва още през януари, когато се празнува Националния ден лалето. Тогава прощад „Дам“ в центъра на Амстердам е покрит с цветя, а всеки може да си избере и да вземе едно от тях.

На други места по света също отдават почит на лалето, като те включват Индия, САЩ и Япония. Един от най-големите фестивали е в Турция, която всъщност е родина на лалето, което по-късно предизвиква сензация в Холандия. Тази година в Истанбул сътвориха най-големият „килим“ от живи лалета, който покриваше 1400 квадратни метра и включваше 640 000 цветя.

error: