Снимка: Spyros Papaspyropoulos

Четвъртото издание на фестивала за стрийт фотография PhoSofia 2019 ще се проведе в София между 9 и 12 май. Фестивалът ще се проведе почти изцяло във Фотосинтезис София. Част от събитията ще бъдат и на открито – фото разходки в центъра на града. Той е под шапката на фотографския колектив BULB Photos. Актуалната програма на събитието може да се намери на неговата интернет страница, както и във Фейсбук.

Основният принцип на фестивала е той да е напълно безплатен за всички желаещи да участват. Освен с множеството си дискусии, PhoS фестивала е известен и със своите Walk-The-Talk yъркшопи, които освен обучителен елемент залагат и на обсъждането и взаимната полезност под формата на фото разходка. Цели четири Walk-The-Talk уъркшопа са предвидени в програмата на фестивала, като един от тях ще бъде воден от българския стрийт фотограф Венцислав Лалев.

Специално за това издание на фестивала гостува и пътуващата изложба Women Street Photographers. Това е една селекция, курирана от Гулнара Самоилова и базирана на създадения от нея едноименен Инстаграм профил.

A single mother and a child in their apartment in Havana, Cuba – Gulnara Samoilova

Самата Гулнара Самоилова ще бъде гост на фестивала PhoS, като освен откриването на изложбата е и част от журито на фото конкурса, а и ще участва в част от дискусиите по време на събитието. Тя е носител на World Press Photo награда за 2002 г., и е номинирана за Пулицър от Associated Press, където е работила като фотожурналист. Емблематичните ѝ снимки от 11 септември 2001 г. ѝ носят множество национални и международни награди.

error: