Фигури“ e дебютната книга на Мария Попова, създателката на брилянтния енциклопедичен сайт Brain Pickings.

„Фигури“ изследва комплексните аспекти на любовта и търсенето на смисъл, преплитайки житейските пътища на няколко исторически личности – голяма част от които жени, повечето от тях незаслужено потънали в периферията на историята. Разказът започва с астронома Йохан Кеплер и завършва с океаноложката Рейчъл Карсън. Между тях се простира галерия от художници, писатели и учени – Мария Мичъл, Хариет Хосмър, Емили Дикинсън, Ралф Уолдо Емерсън, Чарлз Дарвин, Уолт Уитман и др.

Мария Попова търси отговори на въпроса какво означава да оставим траен отпечатък в един несъвършен свят и дали признанието и постиженията са достатъчни,

за да се чувства човек щастлив.

Попова е сред най-успешните книжни блогъри в света. Тя е учила в университета на Пенсилвания, специалност „Комуникации“. Израснала е в България, но животът й до днес е свързан с Америка. Тя е създател на блога Brain Pickings, който е включен в постоянния дигитален архив на ценните културни материали на Библиотеката на Конгреса.

„Всеки ненаситен читател знае, че за мисловния Вавилон няма система на Дюи. Разхождате се сред купчините в лабиринта и идеите ви прескачат като прашни зайчета, оформени от петънцата, покриващи неизброимите, прочетени много отдавна книги. В известен смисъл съм вкарала всяка книга, която съм прочела, и всяка мисъл, която ме е осенявала някога – т.е. себе си – в този проект”, признава авторката на „Фигури“.

error: