Българо-френската продукция „Февруари“ с режисьор и сценарист Камен Калев влезе в официалната селекция на кинофестивала в Кан тази година. В списъка са и заглавия на Уес Андерсън, Франсоа Озон, Франсис Лий и Стив Маккуин.

„Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев. Освен автор на сценария и режисьор, той стои зад камерата и сам прави монтажа.

Лентата е вдъхновена от неговия дядо и проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж. Главната роля играе Иван Налбантов.

Въпреки че тазгодишното издание на фестивала в Кан е отменено, комисията продължи да гледа филми от цял свят и реши да обяви своята официална селекция. Одобрените 56 филма ще бъдат показани на редица международни фестивали, като се очаква престижната селекция да помогне за разпространението им по целия свят.

Камен Калев завършва образованието си във френската академия за киноизкуство „Ла Фемис“ в Париж. Дебютният му филм „Източни пиеси“ е представен в престижната селекция на „Петнадесетдневката на режисьорите“ в Кан през 2009 г., печели и наградата за най-добър филм, режисьор и актьор, присъдена на Христо Христов по време на „Токио филм фестивал“.

Камен Калев е познат на публиката в Кан още с първите си късометражни филми, представени в Седмицата на критиката. Четвъртият му пълнометражен филм „Февруари“ преди дни беше показан и в онлайн програмата на София Мийтингс, пред 49 фестивални представители, от 27 държави, на 5 континента.

error: