Джулиано Долло е фотограф и оператор с интересна биография. Артистичният му псевдоним е Хулио Дожо. Роден е през 1992 г. в Германия, откъдето е баща му – агент по недвижими имоти. Майка му е българка и по професия е художничка. Владее двата си родни езика, английски, испански, но на български се изразява по-добре в разговор, отколкото в писмена форма. Като дете всяка година е прекарвал ваканциите при семейството си в България – в Добрич, където е родена майка му или в село Подслон – при баба и дядо.

Оттогава датира и страстта му към фотографията и кратките филми. Първо снима с камерата на баща си, след това се сдобива със собствена. По образование е инженер, но преди няколко години решава да се отдаде изцяло на любовта си към киното. През април тази година, на фестивала Master of Art, Джулио спечели наградата за кратък филм с „Умната“ – петминутно видеопътешествие из България.

„Филмът е посветен на моята баба Мария Димова, която си отиде преди две години. Тя е сред хората, които бяха моя модел за подражание когато се изграждах като личност и тази загуба беше много труден момент“, споделя Джулиано пред БНР.

„Освен че имам смесен произход, семейството ми е свързано също с Испания, където живяхме доста години – Коста Бланка, което е в източната част на страната. Така че имам контакт с много култури. Искаше ми се културният микс, който е дълбоко в личността ми, да бъде показан в този кратък филм“, допълва той.

„Бих искал, чрез моите кратки филми, да популяризирам България по цялото земно кълбо сред хора от всички възрасти, да бъда посланик на тази красота, с подкрепата на приятели и съмишленици“, казва още авторът.

error: