„Да ходиш по вода“ на режисьора Андрей Паунов откри 23-ия Международен филмов фестивал „София филм фест“. Лентата разказва историята на създаването на „Плаващите кейове“ на световноизвестния скулптор и авангардист с български корени Христо Явашев – Кристо, които той построи през 2016 г. на езерото Изео в Италия. Проект, от който Кристо и Жан-Клод не се отказват и се стремят в продължение на 45 години. „Плаващите кейове“ на Кристо – един от най-мащабните арт проекти, създавани някога бяха посетени от над 1 200 000 души.

В тазгодишното издание на София филм фест ще бъдат представени над 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма. Киноманите ще имат възможността да видят ретроспектива от избрани филми на легендарния полски режисьор Кшищов Зануси, сред които дебютния му филм „Структурата на кристала“. Ще бъде показана и най-новата му творба „Етер“, чиято премиера беше преди месеци на фестивала в Рим.

В програмата на 23-ото издание на кинофестивала е включена и панорама с 11 филма, които разказват за шедьоврите на Кристо и Жан-Клод, реализирана с подкрепата на Посолството на САЩ в София.

Специално за София филм фест в София пристига и новата българска звезда в Холивуд Димитър Маринов, за да представи лично отличения с „Оскар“ за най-добър филм „Зелена книга“. Той ще присъства и на премиерата на „Снимки с Юки“ на Лъчезар Аврамов, по разказа на Мирослав Пенков, в който изпълнява една от основните роли.

error: