„Прегръдката“, документален филм за пътуващ проект на Ода Жон със същото име, откри фестивала за документално кино „Master of Art“.

Официалното откриване на филмовия фестивал „Master of Art“ е днес на Платформа А6 на НДК с две прожекции:„Прегръдката“ реж. Емил Христов и Калин Серапионов и по-късно „Жан-Пол Готие – Шантав и Шик“ (реж. Ян Л‘Еноре). Същата вечер в Дома на киното зрителите могат да гледат „Загадката на Веласкес“ (реж. Андрес Санс Висенте).

Филмът „Прегръдката“ проследява всичките етапи от създаването на скулптурата „Прегръдката“ (2018) на Ода Жон.

Какво накара българската художничка, която от години живее и твори в Париж – Ода Жон, да направи скулптурата: „Мисля, че беше желанието да намеря език, да намеря картина за едно чувство, за мен най-важното чувство и това беше чувството на безграничната любов, обичта. И това беше причината, търсенето на една форма на него.“

Петото издание на фестивала трябваше да се проведе през април, но коронавирусът провали плановете на организатора Найо Тицин. Форумът имаше и онлайн издание в уречения месец, но с ограничен брой филми за гледане. Този път прожекциите ще бъдат на живо – в София, Пловдив и Варна ще бъдат показани 67 пълнометражни и 12 късометражни филма. Мотото на тазгодишното издание е „Прегърни изкуството“.

В София фестивалът ще се проведе от 27 август до 24 септември в кината „Люмиер Лидл“, кино „Одеон“, Дом на киното, кино „G8“, „Euro Cinema“,зала Славейков – Френски институт, кино Влайкова, Кино двор „Улица Шипка“ 23. За първи път прожекции ще има и на открито. В Пловдив форумът ще се състои от 1 до 23 септември в „Лъки Дом на киното“. А варненското издание ще бъде във „Фестивален и конгресен център“ от 1 до 8 септември.

АКЦЕНТИ ОТ ФИЛМИТЕ НА ФЕСТИВАЛА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

error: