Филмът „Да ходиш по вода“, който разказва за световноизвестния артист Кристо и неговото приключение, наречено „Плаващите кейове“, ще бъде пуснат по кината от 20-и декември.

Лентата проследява реализирането на един от най-мащабните арт проекти създавани някога. Тя разказва за българина Христо Явашев – Кристо и как заедно със своя екип той създава арт инсталацията „Плаващите кейове“. Тя е замислена за първи път през 1970 г. от него и покойната му съпруга Жан-Клод.

Филмът на Андрей Паунов „Да ходиш по вода“ беше представен за първи път на София Филм Фест. С него бе открито 23-тото издание на фестивала. По-рано през годината той беше пуснат по екраните в Италия, Франция, Холандия, Швейцария, Австралия, Канада и САЩ.

Режисьорът на документалния филм сподели, че Кристо сам се е обърнал към него с предложението да създаде филма. „Понякога хубавите неща се случват от много места. За Кристо е важно да се документира такъв проект, защото той се случва само за 16 дни. След това, което остава е филма“, споделя Паунов.

Идеята за проекта „Плаващите кейове“ се ражда във въображението на художника още през 1970 г. и той го споделя първо със съпругата си. През 2016 година, 7 години след смъртта на Жан-Клод, този изумителен шедьовър, който позволява на посетителите да ходят по вода чрез свързани полиетиленови кубове, обвити в ярък жълто-оранжев цвят, най-после става реалност. Проектът е осъществен в езерото Изео, намиращо се в подножието на Алпите, а изборът на локация е само първата крачка в този комплексен процес.

[fusion_youtube id=“https://youtu.be/fZt200W1GXU“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

error: