И през 2020 г. НДК ще бъде домакин на единствения по рода си в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство Master Of Art.

Петото издание на фестивала, който набира все по-голяма популярност, ще се проведе от 9 до 30-ти април 2020 г. По традиция стартът му и тази година ще бъде с премиера на българско заглавие. Този път това е дебютния документален филм на оператора и режисьора Емил Христов – „Прегръдката“, който зрителите ще видят в кино „Люмиер Лидл“ в 18:30 часа.

Официалното откриване на фестивала пък ще е от 20:00 часа отново в кино „Люмиер Лидл“ с френския документален филм „Жан-Пол Готие: шантав и шик“, посветен на „модното шоу на изродите“ на ексцентричния дизайнер Жан-Пол Готие в прословутото вариете Фоли Бержер. Филмът разказва за 6-месечната подготовка на спектакъла “Fashion freak show”, чиято премиера бе на 2 октомври 2018 г. и предложи ретроспективен поглед към 40-годишната кариера на дизайнера, за когото израза „ужасното дете на модата” вече се е превърнал в клише.

Още една българска премиера са предвидили организаторите на фестивала – на новия филм на Найо Тицин „Стихията Медея“. Прожекцията на филма е планирана за 11 април от 18:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

На 15 април от 20:00 ч. фестивалът ще отбележи Световния ден на изкуствата с документалния филм „Творбите на Леонардо” на британския режисьор Фил Грабски, познат в България с филмите „АЗ, КЛОД МОНЕ“ и „МИКЕЛАНДЖЕЛО – ЛЮБОВ И СМЪРТ“.

 

В галерията на фестивала от велики личности на изкуството, белязали своето време, се нарежда и испанският режисьор Луис Бунюел. Ценителите на седмото изкуство ще видят българската премиера на филма „Бунюел в лабиринта на костенурките“ (реж. Салвадор Сима), който спечели Европейската филмова награда за 2019 г. в категорията най-добър анимационен филм. С него Master Of Art ще отбележи 120 години от рождението на великия испански режисьор, а прожекцията на филма ще бъде на 22 април в кино „ЛюмиерЛидл” от 20:00 часа.

Предварителната продажба на билети за тези прожекции започва още в седмицата преди Коледа на билетните каси на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg.Цената на билетите за всяка от прожекциите е 8 лв., а за учащи и пенсионери – по 6 лв.

За най-верните почитатели на фестивала организаторите са предвидили и предварителна продажба и абонаментни карти MASTER PASS, които дават достъп до прожекции на филмите от програмата на фестивала в кино „ЛюмиерЛидл” и Дом на киното. Един MASTER PASS за 2020 г. е на цена 48 лв., а за учащи и пенсионери -36 лв.

error: