Филмите на Аки Каурисмаки отново са на голям екран, защото има неща, които не можем да видим от дивана в хола. Така звучи поканата за ретроспективата от 14 филма на финландския майстор, част от 24-тия София Филм Фест.

Да се потопите в удивителната свежест на минимализма в киното предлагат между 5 и 24 юни, в Дома на киното с филмите на Каурисмаки „Престъпление и наказание“, „Мъжът без минало“, „Ленинград Каубойс в Америка“. На същото място, по същото време може да бъде разгледана и колекция с оригинални плакати от филмите на Каурисмаки.

Заедно с това в галерия „Синтезис“ ще бъде представена фотографска изложба на Маря Лена Хуканен – фотограф, скриптър, асистент-режисьор и незаменим член на екипа на финландския режисьор Аки Каурисмаки. Тя документира работни моменти от заснемането на почти всички негови продукции.

Галерия „Синтезис“ отваря врати за посетители с нова изложба, която бе открита на 4 юни и ще може да видите до 30 юни. Озаглавена е „Златната земя на копнежа“ и е фокусирана върху дванадесет от филмите на известния финландски режисьор Аки Каурисмаки, заснети в периода 1985 – 2006 г.

Още една изложба в партньорство с международния София Филм Фест е отворена отново за посетители в същата галерия. Наречена е „Камера работи“ и включва кадри, пазени в Българската национална филмотека от снимки на терен на различни български филми в градската среда на София.

error: